Bend

Prije nego što uđemo u razglabanja o bendu, u ovom predgovoru ćemo objasniti što možete naći u ovome tekstu. Budući da svaki član benda ima svoje viđenje što bi o Flyerima trebalo pisati, da li je to biografija ili šaljivi tekst iz kojeg se mogu izvući neke informacije, ovdje možete naći baš ono što vam odgovara, što znači slijedeće:

1. Super simpatičan tekst o Flyerima, obogaćen internim i generalnim forama
2. Vizualna skica s minimumom teksta koji prikazuje Flyerov put
3. Klasična biografija za poštovane novinare

Krenimo redom…

Flyer se sastoji od nenormalnih individualaca koji u međusobnoj kombinaciji uspiju stvoriti nešto slušljivo i hvale vrijedno. ”Capo di banda” je Mario Kovač i njegove klavijature. Uvijek pun energije i velikih planova, zadobio je nadimak ”moral booster”. Njegov entuzijazam i organizacijske sposobnosti omogućile su ostatku benda da uživa u onome zbog čega su uopće i nastali – muzike i druženja. Iako piše pjesme, ima sluha i glazbenu naobrazbu, ne zna pjevati pa je smiješno slušati snimljeni info pjesme u nastajanju. No to i nije toliki problem ako se njegove pjevačke sposobnosti usporede sa Željkom Kožarom, suosnivačem Flyera davne 1996. godine. Žac je falš dok govori, sva sreća da se od glasnog lupanja po bubnju ne čuje i njegovo nerazgovjetno pjuvljanje ( pjevanje i mumljanje). Jedan je od rijetkih koji dobrovoljno briju glavu, a nije zato što im kosa otpada. Misli da tako opasnije izgleda, a u biti je dobra duša koja je nedostatak talenta za pjevanje nadomijestila talentom za inovacije kod raznih tehničkih pi***zdarija. Njegove kvalitete zamjetila je i pjevačica Petra Geber kojoj je nakon 26. godina života dosadilo njezino prezime te ga je 2008. zamijenila njegovim. Za one kojima je ova konstrukcija rečenice komplicirana, pojednostavljeno – vjenčali su se. Mnogi bi pomislili da ovo nije dobra kombinacija i pozvali bi se na onu staru ”do not shit where you eat”. Ali, Flyeri ne zarađuju za kruh od muzike tako da ova opaska za njih ne vrijedi. No, ruku na stranu (kako bi se Petra izrazila), bračni odnos Kožara nije narušio dinamiku u bendu, nego je samo dodatno potaknuo kreativu, ali i želju gitariste Ivana Dumalovskog ”Priku” da se skrasi. Njegovi virtuozno odsvirani tonovi na albumima ”Epopeja”, ”Iluzija” i ”Flyer 3”, uspjeli su ga dovesti do toga. Trajno šarmantan, kako bi ga opisali, ok ne svi, ali barem jedna osoba, Prika je murterin kojeg svakako treba upoznati. I dati si malo vremena… Za kraj, treba i spomenuti bazu ovog benda. U glazbenom smislu. Gledajući ovaj tekst i kad govorimo o bazi, logično je da se basistu Ivu Dunata smjesti na dno. Njegova pozicija u ovom tekstu ne odražava njegov karakter, dapače, to je čovjek dubokih i dobrih namjera. S jedne strane ”by the book” tip, s druge strane – nastran. Njegov bas ima 6 žica, pa zbog toga mu nekad ne izlazi zvuk kad sviraju live. Da, to mu je tonac rekao. Vjerojatno bi ga i zadavio s jednom od njih da mu nisu bile potrebne za svirku. Nastoji biti što više točan, zbog toga mu se grče prsti, no to je djelomice i zbog stalnog klikanja po fotiću i photoshopu, budući da je radio portrete članova benda kako bi se mogli dodatno obraditi za atrwork zadnjeg albuma ”Flyer 3”.
Poštovani čitatelji, ovo bi bio kraj prve sekcije o Flyerima, slijedi pomno sastavljen graf, kojeg su napravili svjetski poznati dizajneri čija imena niste čuli, koji prikazuje u kratkim, ali i krivudavim crticama, velike događaje u biografiji Flyera.

Dinko Pasini

 

Flyer je nastao 1996. godine i svoje djelovanje su započeli sviranjem obrada koje bi se žanrovski mogle svrstati pod pop, soul, r’n’b i acid jazz. Takav ukus i način rada počeo je oblikovati autorski izričaj po kojemu je i Flyer dan danas prepoznatljiv – bogata ritam sekcija i melodičan ženski vokal.

Kada su snimili prvi demo album 2003. godine, Flyer je počeo s prvim pojavljivanjima na demo sceni kao mladi autorski bend. Tako je na ”IDEMO” festivalu demo bendova bio proglašen najboljim demo bendom, a neposredno nakon toga osvajaju većinu nagrada na ”Heineken music Festivalu” u Zenici. Posebno treba izdvojiti ”Rock Otočec” gdje su u takvom ranom stadiju djelovanja nastupali sa svjetski poznatim izvođačima poput Stereo MC’s, a na ”Open Air Festivalu” u Zagrebu, djelili su stage s Morcheebom.

Uz brojne nastupe na TV emisijama i radijima, Flyer je stekao dovoljno iskustva i eksponiranosti što im je omogućilo potpisivanje izdavačkog ugovora s Croatiom Records, a krajem travnja 2004. godine izdaju prvi single naziva ”Stanica prema suncu” koji je postigao velik uspjeh na top listama hrvatskh radija i televizijskih postaja. Krajem godine izdaju ”Želim najviše”, a recepcija od strane publike i medija je nastavljena u istom tonu. Štoviše, slušatelji i publika, kao glavni žiri za hrvatsku glazbenu nagradu ”Zlatna Koogla”, većinom glasova nagradu dodjeljuju upravo grupi Flyer. Posebno treba istakunti uspjeh trećeg singla, odnosno obrade ”O jednoj mladosti” koju je Flyer ostvario u formi dueta s originalnim izvođačem te pjesme, Josipom Lisac. Obrada je postala hit preko noći te je dobila status najemitiranijeg hita 2005. godine, iste godine kada je izašao i njihov prvi album ”Epopeja”, čiji je vizualni identitet, ostao prepoznatljiv i danas, zahvaljujući fotografu Damiru Hoyki.

Uspjeh grupe Flyer nastavio se i s četvrtim singlom ”Tko si ti”, a ubrzo nakon toga proglašeni su za ”Nadu godine” od strane HR TOP 20. Odlukom slušatelja Otvorenog radija, Flyer je proglašen ”Najboljim novim izvođačem”.

Rad na drugom studijskom albumu započeo je 2006. godine. Time je započela suradnja s producentom Samirom Kadribašićem, tada basistom legendarnih Jinxa. Također, na albumu je sudjelovala brass sekcija poznatog acid jazz benda Incognito, a i otpjevan je duet s njihovom vokalisticom svjetskoga glasa – Imaani. Upravo zvog toga je dio produkcije odrađen u Londonu, a rezultat navedenih suradnji predstavio je Flyer kao ozbiljnu i glazbeno zrelu grupu. Tako je 2007. godine ”Sve iza nas” bio prvi promotivni single za koji je grupa Flyer spotom, u režiji Tomislava Brđanovića, najavila svoj drugi album imena ”Iluzija”.

Razdoblje koje slijedi bilo je popraćeno brojnim koncertima, ali i sporom žurbom oko rada na novom materijalu. Flyer se takvim pristupom odlučio koncentrirati na predstavljanju svakog singla zasebno i tako je, kroz period od 8 godina, predstavljeno 11 singlova. Prvi, koji je bio i najava ”nadolazećeg” albuma, bio je nazvan ”Inspiracija” te je 2009. godine nastavljena prisutnost na top listama. Poznati singlovi poput ”Ruke”, ”Pjesma za dvoje” i ”Sve je u redu” predstavili su ih u novijem zvuku, zahvaljujući Zvonimiru Dusperu Dusu, koji je surađivao s njima kao producent od 2013. godine. Dvije godine poslije, na posljednja četiri singla radio je producent njihovog prvog albuma, Goran Martinac, te je 2017. godine izašao zadnji single ”Kako da te ne volim” i time je Flyer objavio svoj treći studijski album – ”Flyer 3”. Na vizualu albuma radili su basist Flyera Ivo Dunat (fotografije) i Dinko Pasini (dizajn i video) iz KLIKAM STUDIJA.

Flyer:

Petra Kožar (glavni vokal) , Ivan Dumalovski Janjušić (gitara), Ivo Dunat (bas gitara), Željko Kožar (bubanj) i Mario Kovač (klavijature).